Değişim Dönemlerindeki Durağan Tonlar

Dekorasyon / Mimari Tasarım ,Yaşam
Değişim Dönemlerindeki Durağan Tonlar

yazan İç Mimar Nermin Gündoğdu


Malzemelerin ham hallerinin, mevsimlerin değişim dönemlerindeki durağan tonlarla birleştiği; Monochrome House. Mekan tasarımına ilk adımlar renk ve malzeme skalasını oluşturmakla başlar.

Ortaya çıkan skalanın, mekanın genel ruhunu yansıtacak bir isme ihtiyacı olur. Bu konut projesine verilen isim ise Monochrome House.

Kökeni *mono yani -tek olan monokrom kelimesi, bir mekana dönüşeceği zaman tek bir rengin tonlarına bürünerek kendini çarpıcı bir üslupta ortaya koyar. Bu tek renkli paleti oluştururken, arka kombinasyonlarda saf gri tonlar, ortaya çıkarılması planlanan detaylarda ise keskin siyahlar kullanılarak, mekanın genelinde belirgin bir kontrast oluşturulmuştur.

Oluşturulan monokrom skaladaki gri tonlar; mekanları görsel olarak birbirine bağlayan baş rol oyuncusudur. İlk olarak bize kendini antrede gösteren gri; rengini ve dokusunu brüt betondan alır. Bu doku, evin tamamında da tekrar eden; tasarımın birleştirici temel öğesidir.

Genel tasarımla ilgili ilk ipuçlarını birçok konut projesinde olduğu gibi bu projede de ilk antre kısmında görürüz.

Antre bölümleri, ev sahiplerini ve ziyaretçilerini karşılayan, aynı zamanda da evin geri kalanı hakkında ipuçları taşıyan mekanlardır.

Antreye cesur bir boşluk hakimdir. Bu boşluk, ışık hüzmeleri ile desteklenmiş, mekanlara açılan camlı kapılardan doğal aydınlatma geçişleri sağlanmıştır. Böylelikle kullanılan koyu duvar renkleri mekanın ferahlık hissini düşürmemiştir.

Monochrome House projesindeki antre bölümü hem giriş hem de mekanları birbirine bağlayan bir koridor niteliğindedir. Zemin ve birinci kattaki mekanları birbirine galeri boşluğu ile bağlayan antre bölümü; zemin kattaki mekanlardan yarı açık ve şeffaf kapılarla ayrılmıştır.

Antrede yaşam alanlarını birbirine duvar dokusu bağlarken, mutfakla salonu dairesel formu ile yemek masası bağlar. Yemek masasının bu projede sadece fonksiyonel olarak değil estetik olarak da rol oynadığını görürüz. Heykelsi formları ve parlak yüzeyleri sayesinde, yansıma ve gölgeleri ile ışığa yön veren dramatik detaylar barındırır.

Evin zemin katındaki mekanlar günlük yaşam alanlarını oluşturan mutfak, yemek odası ve farklı oturma köşeleri ile çözümlenen yaşam alanlarından oluşmaktadır. Günümüzde açık plan yerleşimin pratik kullanımından dolayı tercih edilmesine sık rastlanır. Monochrome House proje kurgusunda da alanlar birbirinden koparılmamış; transparan cam bölmelerle ayrılmıştır.

Mutfak ve yemek alanında yine koyu renkler tercih edilerek, evin genel endüstriyel çizgisinde devam etmiştir. Evin bu bölümünde, siyahın kütleleri vurgulamak üzere hem ana elemanlara hem de aksesuarlara taşındığını görürsünüz. Monokrom palet, evin bu bölümünde kendini materyal ve doku çeşitliliklerinde belli eder. Mutfak tezgahlarında taş dokuda, sandalye ve taburelerde metal iskelette, masada ise cam yüzeyde kendini farklı bir çarpıcılıkta gösteren siyah; kendi içinde bir skala oluşturur.

Benzer karakterlerde devam eden heykelsi formlarla endüstryel detaylara evin salonunda ve yatak odalarında da rastlarsınız. Bu detaylar eve özgün ve aykırı bir duruş kazandırır. Evin girişinde zincirlerle başlayan endüstriyel tavır, salonda döküm bir sobayla devam ederek evin üst katındaki yatak odasında, beklenmedik bir şekilde en baskın halini alır.

İç mimari detayların yanında, salonda kullanılan soyut insan figürleri ile yatak odasında kullanılan balerin görselleri, Monochrome House projesini özgür ve coşkulu bir hikayeye dönüştüren, evin ruhunu tamamlayan parçalar olarak kendini gösterir.

Monochrome House’da bu hikayeyi anlatan stil, farklı bir projede başka fikirleri ve ilhamları barındıran bir materyal senteziyle, yeni bir isimle ortaya çıkar. Böylelikle her projenin kendine özgülüğü korunmuş, kullanıcılarıyla bütünlüğü sağlanmış olur.

Yukarı