Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor

Emlak Haberleri ,Röportajlar
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor
Çelik Yapılar Yüksek Yaşam Standartları Sunuyor




North Steel Homes Kuzey Kıbrıs’ta çelik yapı alanında lider firma konumunda bulunuyor. Bu alanda çok fazla şirket alternatifi bulunmayan adamızda nadir kullanılan çelik yapı sistemleri hakkında şirketin direktörü İhsan Büyük’le görüştük.
 

  • Öncelikle bu yapı sistemine ilginizin nasıl başladığını öğrenmek istiyoruz, eğitiminiz ve iş hayatına geçişinizi anlatabilir misiniz?
Ben aslen Düzceliyim, 1999’da 17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremlerini yaşadık ve o dönem üniversiteye gittim. Üniversitede tabii ki ağırlıklı olarak depreme dayanıklı yapılar üzerine konuşuluyordu ve hocalarımız çelik yapılardan bahsediyorlardı. Bizi hep bu yönde eğitmeye çalıştılar, yeni bir yöntem değildi ama depremin etkisiyle dayanıklı yapılar üzerine daha çok araştırma yapıldı ve ben de çelik yapı üzerine eğitim aldım.

Eğitimimi tamamladıktan sonra 2005 yılında Kıbrıs’a geldim, inşaat şirketlerinde şantiye şefliği yaptım; 2012 yılında da bu alanda adada bir açık gördüm ve çelik yapının Kıbrıs’ta uygulanabilmesi için North Steel Homes’u kurdum.
  • Çelik Yapıların sektörel anlamda en büyük rakibi Betonarme Yapılar, bu ikisini karşılaştırdığınızda dikkat çeken farklar nelerdir?
Gelişmiş ülkeler bu sistemle çalışırken neden Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta yaygın olarak tercih edilmediğini hep merak ediyordum. Bunun en büyük sebebi betonarme yapıyla birlikte çalışan çok fazla sektör olması, bu yüzden betonarmeden vazgeçilemiyor. Betonarmeye tamamen karşı olmamakla beraber doğaya zarar verdiğinin ve doğal afetlere dayanıklılık konusunda çelik yapılarla yarışamayacağının da bilincindeyiz. Ayrıca beton yapımında kullanılan kum-çakıl gibi temel malzemeler dağlar parçalanarak sağlanıyor, bir ada ülkesi için doğanın daha verimli kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Biz isteyen müşterilerimize betonarme de yapabiliyoruz tabii ki ama her zaman önceliğimiz, tavsiyemiz çelik yapı tercih etmeleri yönünde oluyor.

İnşa aşamasına bakarsak da Çelik Yapılar da Betonarme gibi aynı izin işlemlerinden geçiyor; proje, şehir planlama, mimarlar odası, mühendisler odası, elektrik ve makina mühendisleri odasından onay alıyor. Tek değişiklik projenin statik hesaplaması çeliğe göre yapılıyor.
  • Ekonomik açıdan değerlendirildiğinde de avantaj görebiliyor muyuz?
Tabii ki, en basitinden geri dönüştürülebilmesi bile başlı başına ekonomik bir artısıdır. Yapımında kullanılan malzemeler dolayısıyla çevreci bir yapı olmasının yanında istediğiniz zaman söküp, restore veya taşıma işlemi yapılabilmesi ve sadece temeli kadar bir moloz çıkarması da önemli bir noktadır.

Bunun yanında ısı ve ses yalıtımını konusunda betonarmeye kıyasla 5,5 kat daha iyi durumda ve kullanım sürecinde de ekonomik olmaya devam ediyor. Çelik yapı içerisinde mantolama ve yalıtım standart olarak sunuluyor, ekstra bir yalıtım maliyetine dönüşmüyor.

Yapılan araştırmalarla prefabrik yapılara 30-40 yıl, betorarme yapılara 70-80 yıl, çelik yapılara ise 90-100 yıl ömür biçiliyor. Diğer yapılarda olmayan bir imkan olarak sökülüp yeniden inşa edilebilmesi, bakımının yapılabilmesi de ömrünü daha da uzatabilmemizi sağlıyor.

Yeni bir arazi satın aldığınızda evinizi söküp yeni yerinize taşıyabilme imkanı sunuluyor. Diyelim evinzin olduğu yer gelişim gösterdi, villanız apartmanların arasında kaldı, kısa bir sürede taşıyabiliyorsunuz. Ayrıca betonarme yapıların yıkımı hem maliyetli hem de çevre kirliliğine sebep olurken çelik yapılar her açıdan avantajlı oluyor.

Standart bir konut projesi için, metrekare/birim maliyetlerine göre çelik yapı betonarmeye göre %30-40 arası daha ekonomiktir. Bu sadece üretim sürecindeki fiyatlandırmadır. Yıllar içinde kullanımla ortaya çıkacak maliyetlerde, yalıtım ve geri dönüşümüyle beraber yapının bütün ömrünü düşündüğümüzde %60-70’lere çıktığını hesaplayabiliyoruz.
  • Peki uygulamasına bakacak olursak, tasarım aşaması nasıl gerçekleşiyor?

Tasarım konusunda betonarmeyle çözemeyeceğiniz pek çok noktada çelik yapı sistemleri devreye giriyor. Hem daha ekonomik hem de istediğiniz uygulamayı yapma şansınız oluyor. Nişli bir duvar yapacaksanız, asma tavan yapacaksanız, bir alanda spot lamba kullanacaksanız en kolay ve ekonomik yolu çelik kirişlerdir. Kolonsuz geniş bir salon yaratmak istiyorsanız, yine başvurmanız gereken yöntem çelik sistemlerdir. Birçok betonarme yapı da zaten özel duurmlarda çelik sistemlerden destek almaktadır.

  • Bir çelik yapının kurulumu, br evin teslim edilme süresi ne kadardır?

Projenin büyüklüğüne göre değişmekle beraber ortalama bir villa projesi için 3-4 ay gibi bir süre istiyoruz. Betonarmeyle kıyaslarsak bu süreyi en az 2 kat daha hızlı olduğunu söyleyebilirim. Üretimlerimiz sahada değil de fabrika ortamında gerçekleştiği için çıkan ürünün kalitesi sürekli kontrol altında oluyor, herhangi bir hataya anında müdahale edilebiliyor. Ayrıca acil durumlarda üretim süreci ekip ve ekipman artırarak çok daha hızlı bir hale getirilebiliyor. Örneğin 2013 yılında TSK için 8 konutluk bir projemiz vardı, çevre düzenlemesiyle beraber siteyi 28 günde teslim ettik. Çin’de 15 katlı bir oteli 15 günde hizmete açtılar. Bunlar hızla çalışır hale gelmesi gereken projeler ve tabii ki maliyeti yüksek, ama normal şartlarda optimum maliyetle 3-4 ayda teslim ediyoruz, dileyen olursa bu süre daha da kısaltılabiliyor.

  • Geri dönüşüm sürecini biraz daha detaylandırabilir misiniz?

Ana malzememiz olan çelik iskelet 6 sefer sorunsuz bir şekilde sökülüp tekrar montajlanabiliyor, sonrasında yıpranan parçaları yenileyerek bu sayıyı artırmak mümkündür. Söküm işlemi sonrasında tekrar kullanılamayacak iki bölüm var, biri temel betonu diğeri de dış cephe sıvasıdır. Onun dışında kullandığımız her parça, çelik iskelet, duvardaki yalıtım malzemeleri, iki kat alçıpanın ikinci katı, pencereler, kapılar, denizlikler, elektrik tesisatı gibi herbir parça tekrar kullanılabilir durumdadır. İster yeniden montajlanabilir istenirse de geri dönüşüme verilebilir. Genel olarak baktığımızda yapının %70’i tekrar kullanıma hazır olarak sökülebiliyor.

Özellikle şantiye alanlarına kurduğumuz ofis ve yatakhaneleri tekrar söküp montajını yaptığımız alanlara örnek olarak gösterebiliriz.

Bir sonraki evinizi arıyorsunuz! Propertync portalı, Kuzey Kıbrıs'ta satılık çok çeşitli daire ve villalar sunmaktadır. En son emlak projelerinden bazılarını ve özel teklifleri kaçırmak istemezsiniz.
 

Yukarı