Sir Parviz Pargari ile Röportaj | Pargari ile Lüks Tasarımı

Dekorasyon / Mimari Tasarım ,Röportajlar
Sir Parviz Pargari ile Röportaj | Pargari ile Lüks Tasarımı

Editörün Notu: Bu röportajın yer aldığı dergiyi Propertync Magazine Issue 108 linkinde bulabilirsiniz ve bahsi geçen malikanenin fotoğraflarını inceleyebilirsiniz... 

Uluslararası üne sahip olan ve ödüller kazanmış iç mimar Sir Parviz Pargari Kermanshah, İran’da doğdu. Los Angeles şehrine 1989 yılında taşındı ve Northridge’te olan California State University’de İç Mimarlık ve Tasarım Bölümünden mezun olduktan sonra Ahşap ve Mobilya Tasarımı üzerine yüksek lisans yaptı.

2014 yılında profesyonel çalışmaları ile İç Mimarlik ve Mobilya Tasarımlarını kullanarak ifade ettiği barışçıl çözümler adına Gusi Barış Ödülüne layık görüldü. California Homes Magazine dergisine göre: “Pargari’nin başarıları ve eserleri onu sadece Amerika’da ve doğduğu ülke İran’da değil, Asya kıtasında ve Uluslararası toplumlarda örnek alınacak bir kişi haline getirmiştir.”

Ekim 2019 tarihinde, uluslararası bilinen tasarımcı ve hayırsever olarak, barış için içten olan bağlılığı sayesinde daha da başarılı olmuştur. Barışı koruma mirası adına resmi olarak World Brother Chapter of the Order of the Knights of Rizal tarafından şövalye nişanını aldı ve inanışlarını kabul eden üye olarak Sir Parviz Pargari unvanını taşıyor.

Propertync Awards İç Mimarlik kategorisinde jüri üyesi olmayı iki dönem kabul etmesi bizi çok gururlandırdı. Kuzey Kıbrıs’a son gelişinde bize Los Angeles’ta bulunan lüks malikane projelerinden bir tanesinin fotoğraflarını göstermişti daha sonra son halini bizlerle dergide paylaşacağına söz vermişti. Ve o gün geldi.

  • Nerede bu ev ve ev sahipleri nasıl ulaştılar size? Var olan bir dekorasyonun üzerinde mi değişiklik yaptınız yoksa her şey en baştan mı başladı?

Ev, Los Angeles şehrinin lüks Bel-Air bölgesinde bulunmaktadır. Ev sahipleri olan Fariba ve Michael Rad’i yıllardır tanıyorum. Home & Decor Dergisinde yer alan bir önceki evlerini de yine ben tasarlamıştım. Yeni bir eve taşınmanın zamanı gelmişti. Birkaç eve baktıktan sonra bunu almaya karar verdik. Bu evi baştan sona muhteşem bir hale getirebileceğime inaniyordum. Tüm iç ve dış tasarımlarını değiştirdim hatta havuzu evin arka cephesine taşıdım.

  • Sütunlar, basamaklar, büyük pencereler... Henüz içeriye girmeden lüks bir yaşamın sinyallerini alıyoruz, içeride neler olabileceğiyle ilgili hayaller kurmaya başlıyoruz. Yani iç tasarım dış tasarımdan ayrı düşünülemez sanki, siz ne düşünüyorsunuz?

Dış görüntü iç tasarımı her zaman belli eder eğer tabii tasarımcı işini iyi biliyorsa. Evi gördüğüm zaman, iç ve dış tasarım için klasik-modern konsept uygulamaya karar verdim. Ev sahibine yeni bir ortam yaratmak adına ve yeni evin keyfini çıkarması için açık plan olması gerekiyordu. Böylece muhteşem manzaranın tadını doya doya çıkartabileceklerdi. Eve dış alan ekleyerek aile odası yarattım. Ön ve arka peyzaj tasarımını da tamamladım. Giriş basamakları, sütunlar ve korkuluklar mükemmel bir şekilde tasarlanan Fransız Kireç taşından yapılmıştır ve hatasız bir şekilde montelenmiştir. Aile odasında ve kahvaltı odasında özellikle büyük pencereler ve kapılar kullandım. Ev sahipleri misafir ağırlamaktan çok hoşlanıyor, pencereler ve kapılar açıldığı zaman açık alan ve kapalı alan tercihe göre büyüyüp küçülebiliyor.

  • Lüks aksesuar kullanımı bir mekanı lüksleştirmeye yeter mi, tasarımda lüksün göstergeleri nelerdir?

Tasarım dünyasında “Lüks hayatın yaratıcısı” olarak biliniyorum. Bu da ayrıca yazdığım kitabın ismidir. Taş, kiremit, tesisat boruları, kumaşlar, aksesuarlar, mobilyalar, aydınlatma veya başka malzemelerin en iyisini yani doğru parçaları projeye uygun seçip kullanırsanız, o zaman lüks bir ortam yaratmış olursunuz. Projeye uygun aksesuarların kullanımı çok önemlidir, evi yuva yapan bunlardır.

  • Yüksek tavan, büyük pencereler ve özenle seçilen aydınlatma üniteleri... Biraz ışıktan bahsetmek gerekirse, ışığın tasarımlarınızdaki yerini öğrenmek isteriz?

Lüks bir ev yaratmanın temel noktalarından biri iyi tasarlanmış yüksek bir tavandır. Elektrik planlama en hassas olduğum noktadır. Gerekiyorsa kendim bile çizerim. Her avizenin büyüklüğünü ve her duvar lambasının yüksekliğini bilmek görevimin bir parçasıdır. Kaç tane avizenin gerekli olduğu ve duvar lambalarının nereye monte edileceğini her zaman hesaplarım. Bunların hepsi mobilya yerleşim planının üzerinde gösterilmektedir. Bu evde 42 adet avize ve 54 duvar lambası vardır. Gömme ışıklar da var. Hepsi dikkatlice seçilmiş ve monte edilmiştir. Farklı olsalar da hepsi uyumlu olup birbirini tamamlamaktadır. Çeşitli odalarda ise okuma lambası da kullanmayı tercih ediyorum. Çok sevdiğim loş ve romantik bir hava katıyor. Tavan tasarımına da çok özen gösteriyorum. Bu evdeki tüm odaları beyaza boyattım ve sürekli göz önünde olan tavanlara faux detay ekledim. Böyle olunca avizeden gelen ışık avizeyi daha parlak göstermiş oluyor.

  • Özellikle yatak odaları ve onlara ait banyolar dikkat çekiyor, kullanılan malzemelerden bahsedebilir misiniz? Bir de her banyoda ayrı ayrı hem küvet hem duş olması dikkatimizi çekti.

Bu malikanenin ebeveyn odası (master suite) oldukça büyük, nefes kesen bir manzaraya sahiptir. Nancy Corzine Koleksiyonu’ndan özel yatak sipariş verdim ve komodinler ise Michael Taylor tarafından tasarlandı. Özel yapım kireç taşı şömine ile özel tasarım bar ebeveyn odasını tamamladı. Bu odaya ayrıca Gregarious Pine’dan Holly Hunt kumaş ile kaplanmış iki sandalye ve koltuk seçip, D&L orta sehpa ve Nancy Corzine’den kanepe koyarak çok rahat bir dinlenme köşesi oluşturdum. Bu odada iki duş ve iki giyinme odası vardır. Feminen duş ve giyinme odasında granit plaka zemin, TV duvarı ve küvet etrafında özenle kullanılmıştır. Duş ise en iyi kalitede olan seramik ile döşenmiştir. Muhteşem bir duvar lambası ekleyerek özel yapım ayna ve makyaj masası da tasarladım. Maskulen duş için ise zemin kaplamada İtalyan seramik kullanılmıştır. Yine özel tasarım ayna ve tuvalet masası vardır. Duvar lambası ise  Thomas Lavin’den seçilmiştir. Benim yaptığım tasarımlarda her odada bir sürpriz unsur vardır. Duş ve banyo küvetleri ayrı tutularak hem daha kullanışlı bir alan hem de lüks bir tasarım ortaya çıkmıştır.

  • Bu kadar lüks bir villada tabii ki de salonda oturup televizyon izlenmez, sinema salonu var... Özel bir talep miydi siz mi önerdiniz ev sahiplerine? Buna benzer başka hobi alanları var mı?

İlk başta belirtmek isterim ki oturma odasına asla televizyon koymam. Tasarım dünyasında hoş karşılanmayan bir durumdur. Birçok evde televizyon ayrı olan aile odasına yerleştirilir. Büyük evlerde sinema salonu olur ve burada filmler veya maçlar izlenir. Aile veya arkadaşlar burada birlikte zaman geçirmekten keyif alır. Bu evde ayrı bir de spor odası ve de bilardo oyun odası var.

  • Altın ışıltısı ve tonları sık sık karşımıza çıkıyor, renk kullanımı için neler söylenebilir?

Bu evde rahat, huzurlu fakat şık bir ortam yaratmak istedim. Zemin kaplamada İtalyan granit plaka kullanıldı. Tüm mobilyalar ve kullanılan kumaşlar özel tasarım olup Pacific Design Merkezi’nde tanıdık mobilyacı tasarımcılar tarafından üretilmektedir. Tüm markalı ürünler alabileceğiniz en yüksek kalitededir. Aydınlatma, boya, duvar konsolları ve aksesuarlar hep birlikte renk katmıştır. Alt ve üst girişte, altın çerçeveli aynalar, ışıkları yansıtıp ortaya parlak bir görüntü vermiştir. Buradaki bar sadece bu ev için tasarlanmıştır. Yapımında pirinç, ahşap, taş ve aynalar kullanılarak ışıkların yansıtılması sağlanmıştır. Özel yapım yemek masası cilalı ve parlak, tasarım sandalyeler, muhteşem avize ve duvar lambaları perdelerin üzerine yansıma yapınca tavan rengarenk parlıyor. Mutfakta iki büyük ada var ve burada bile rengarenk ışıltılar duvar ayağına yansıma yapmakta ve aydınlık katmaktadır. Bu malikaneye sadece altın ışıltısı getirmedim, ışıkların yansımasıyla birçok hafif renk katarak çok lüks bir yaşam ortamı yarattım.

  • Bahçeye çıkalım şimdi, en az evin içi kadar konforlu ve şık detaylar barındırıyor, nasıl çalıştınız bu alanda?

Ev sahiplerini yıllardır tanıdığım için dış mekana ihtiyaç duyduklarını biliyorum. Bu yüzden peyzaj çalışmasını da onlar için yaptım. Hepimizin bildiği gibi, dış tasarım da iç tasarım gibi olmalıdır. Oturma alanı, yemek yeme alanı, mutfak ve konforlu dinlenme köşeleri de olmalı. Harika bir yüzme havuzu tasarımı, oyun pisti, barbekü veya ateş köşesi, çardak, fıskiyeli süs havuzu ve en önemlisi çok iyi mobilya kullanılmalıdır. Buradaki mobilyalar Janus et Cie’den alınarak, uyumlu renkler ile herkesi memnun eden muhteşem bir dış mekan kurulmuştur.

  • Kitabınızdan bahsetmiştiniz, biraz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Elbette. Kitap tasarımını en nihayet bitirdim ve çok iyi bilinen bir yayınevine yakında teslim edilecektir. Kitabımda profesyonel hayatımda bir yolculuğa çıkacaksınız ve İç Mimarlik konusundaki deneyimlerim çok yakın bir arkadaşım tarafından fotoğraflanıp, farklı tarzlarımı sizlerle paylaşacağım. Mary E. Nichols şüphesiz Amerika’nın en iyi ilk 10 fotoğrafçısı arasındadır. Onun yardımları olmadan bu kitabı asla bir araya getiremezdim. Umut ediyorum ki kitabım bu yılın sonunda basılmış olacak ve Propertync Dergisi desteğiyle Kıbrıs’ta da imza günü düzenleyebiliriz.

Yukarı