Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak

Dekorasyon / Mimari Tasarım ,Yaşam
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak
Modern Bir ‘Hepsi Bir Arada’ Merkezi Yaratmak

yazan İç Mimar Ürün Albayrak



21. yüzyılda sağlıklı yaşam giderek ön plana çıkmaya başlıyor. Önceleri sadece profesyonel sporcuların kullandığı spor salonları, günümüzde sağlıklı yaşamın önemine idrak eden herkese hizmet veriyor. Bu gelişmeler ışığında toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için Northernland Group of Companies’in girişimiyle bir spor salonu markası olan Fit Plus Fitness & Welness Center yaratıldı.

Üç etap şeklinde planlanan bu markanın ilki Alasya Park’a yapıldı, Propertync Awards 2019’da En İyi Ticari Mekan İç Tasarımı ödülüne layık görüldü. Bu sene de o yapıyı Northernland Premier’e taşıdık ve bu yazıda buradan bahsedeceğim. Yine bu sene içinde de ikinci bir salon olarak Via Park Residence’ta açılacak, o salonun da inşası devam ediyor. Bu ciddi yatırımlar Gazimağusa halkına ve rezidansların bir parçası olarak sakinlerine hizmet vermek için kurgulanıyor.

Bu projemizde ve inşası süren üçüncü etapta, kapalı ve açık yarı olimpik yüzme havuzları, hamam, masaj odaları, buhar odaları ve saunalar bulunması, standart spor salonu çıtasını yükselterek  ‘welness center’ unvanını da alıyor.

Kuzey Kıbrıs’ın en yüksek yapısı olan Northernland Premier, altında 1600 m2’lik kapalı ticari alanı ve 600 m2’lik açık aktivite alanı, havuz ve bar tesisiyle bünyesindeki dairelere ve çevresine hizmet vermektedir. Fit Plus Fitness & Welness Center’da, lüks detayları ve spordaki dinamik çizgileri birleştirmek adına, binanın girişindeki lobiden başlayarak spor salonunda yer alan her noktada aynı doku ve tonlamaların kullanılması için çok çaba gösterdim. Bu ihtişamlı binaya yakışır bir lobi planlandı, buranın zemininde doğal mermerler ve yüzeylerde doğal ahşap malzemeler kullandık.

Koyu renklerin hakim olduğu lobide tavan yüksekliği 4 metredir. Ayna duvarlarla mekanın genişlik hissi artırılmış, yere döşenen mermerler 100x100 cm ebatıyla minimum birleşim yeri gösterilmesi sağlanmıştır. Lobi masasındaki saksı kuşağı da koyu tonlardaki lobiye kontrast yaratacak yeşil bitkilerle doldurulmuştur. Shindler marka hızlı asansörün zemini, lobiyle uyumlu olması için İtalyan porselen laminantlarla kaplanmış, ahşap detaylar lobidekiyle aynı malzemeden ve kabin aynaları özel tasarımdır.

Asansör veya basamaklarla aşağıya inildiğinde Fit Plus Fitness & Welness Center’ın ve buraya ait otoparkın giriş kısmına geliniyor. Cam kapıyla salona girildiğinde karşılama bölümüne geliniyor, bu alanda yemek masaları, bar, danışma bulunuyor ve buradan bir koridorla spa, havuz ve masaj odalarına gidiliyor.

Bar kısmında kullanılan özel porselen tezgah için, bıçak çizilmelerine, sıcak-soğuk içecek servislerinin oluşturacağı deformelere dayanıklı, antibakteriyel bir malzeme seçtik. Bardaki kahve makinaları, buzluklar ve raflara gizli ses ve ışık sistemleri yerleştirildi, kontrol mekanizmaları da yine buraya gizlendi. Yemek masaları ve sandalyelerde de aynı kurguya uyarak kompakt masa tablaları ve döküm ayaklı plastik sandalyeler seçerek uzun ömürlü ve sağlıklı malzemeler kullanıldı. Spor salonuna girildiğinde, tüm bölümlerin zeminlerini özel kesim 60x120 cm kauçuk ile kapladık, bu malzemenin tercih sebebi ise ağırlıkların yere bırakıldığında zemine uyguladığı kuvveti ve sesi emici özelliği olmasıdır. Koşu bantları ve bisikletlerin olduğu bölümde, göz hizasında ekranlar yerleştirilmiştir. 500 cm’ye kadar çıkan duvar yüzeylerinde, MDF üzeri özel tasarım UV baskılarda grafik ve fotoğraf kullanılmıştır.

Işıklandırılmış özel tasarım kolonlar demir iskeletlerle hacimlendirilerek kompozit kaplanmış ve vinil giydirilmiştir. Bazı yüzeylerde boyları 300 cm’ye ulaşan aynalarla kaplama yapılmış, içleri ışıklandırılmıştır. Büyük havalandırma ve iklimlendirme kanalları, gizlenmek yerine tavanla aynı renge boyanarak mekana bir doku katmıştır. Havalandırma boruları üzerine döşenen lineer aydınlatmalar da özel tasarımdır.

Northernland diğer projelerinde de olduğu gibi ayrıcalıklı bir mekan yaratmak adına -bazen yüksek maliyetlere çıkılsa da- özel üretim spor aletlerinde özel renk ve modeller sipariş vererek mekanın iç mimari tasarımına da büyük bir katkı sağlamışlardır.

Ana salonda bölünmüş iki de stüdyo vardır, stüdyolar, salondan bağımsız olarak havalandırma, klima, aydınlatma ve ses sistemleri kendi içinde kontrol edilebilmektedir. Stüdyoların kullanım amacına göre düzenlenecek ve özel seanslar için kullanılacak olmasından dolayı, salondan bağımsız hareket edebilmesi önemliydi. Stüdyolar içine gizlenen dolaplarla personel malzemeleri için yer açılmıştır.

Soyunma odaları ve duşlarda, antibakteriyel ve leke tutmayan malzemeler kullanılmış, kilitli giysi dolapları da mekanın genel tarzına ve renklerine uygun şekilde tasarlanmıştır.
Wellness Center bölümüne giden koridorun zemini ahşap desenli, suya dayanıklı ve kaymaz dokuludur. Duvarlarda yarattığım özel niş sistemi ve dingin kahverengi tonlarıyla yarattığı duygu, kişiyi, salonun dinamik çizgilerinden uzaklaştırıp rahatlık ve sakinlik veriyor. Koridorun sonunda ayrı bir lobi yer alıyor ve buranın kendi içinde bir kontrollü giriş sistemi bulunuyor. Bunun amacı özel kullanım zamanlarının yaratılacağında belirli bir mahremiyet sağlanmasıdır. Havuz bölümünde kullanılan özel seramikler, asma tavanda yaratılan aydınlatmalar, havalandırma ve iklimlendirme yerleşimleri salondan ayrı bir tasarıma sahiptir. Havuz içi seramikler, sedefli, mercan özellikli cam mozaiklerdir; aydınlatmanın özel yerleşimiyle su üzerinde göz alıcı bi yansıma yaratılmıştır.

Spa, sauna, hamam ve üç ayrı masaj odası da Wellness Center’da bulunan diğer alanlardır.


Saunada kullanılan ahşap malzemeler, Afrika’dan ithal edildi; fırınlanmış, budaksız ve reçinesiz bu malzeme, diğer ahşaplara nazaran daha az ısınan Abachi ağacından üretilmiştir. Duvarlar ytong üzeri sıva ve kabin içi karkas Ladin ağacından olup, ses ve ısı izolasyonu olarak inogrganik cam yünü ile duvar ve tavan kaplaması yapıldı. Tüm sauna kabinlerindeki ranzaların altında ve üst kısımlarında gizli ışıklar yerleştirildi. Hamam, Osmanlı mimarisinden esinle kubbeli olarak tasarlanmıştır. Buharlaşan su yukarı çıktığında sıvı şekline geri döner. Tavanda biriken su kubbenin yardımı ile hamamı kullanan kişileri rahatsız etmeden kenarlara doğru akar. Kubbeler geleneksel ve tarihi hamamlarımızın ne kadar sağlam düşünceler üzerine oluşturduğunu gösteren önemli bir detaydır. Hamamın kapısında, tarihi Osmanlı hamamlarındaki gibi T makara ve tokmaklı ağırlık sistemi kullanılmıştır.

Masaj odalarının üçünde de soyunma odaları, duş ve tuvalet bulunmaktadır. Ayarlanabilir aydınlatmalar, duvar kağıtları ve havalandırma, uygulanacak masaj türüne göre ambiyans yaratılabilecek, dinginlik veya sporcu masajları gibi uygulamalara destek verecektir.

Çok uzun bir sürecin ürünü olan ve birçok ihtiyaç düşünülerek yaratılan bu mekan için önemli bir bütçe ayrılmıştır. Bu tarz bir uygulamayı hayata geçirme imkanlarını sağladığı için Northernland’a teşekkür etmek istiyorum.

Yukarı